Ο Μύτικας είναι παραθαλάσσιο χωριό και απέχει μόλις 18 χλμ από την Πάλαιρο.

Ονομάζεται έτσι επειδή βρίσκεται σε μια μυτερή προεξοχή της στεριάς προς το Ιόνιο πέλαγος. Το χωριό βρίσκεται σε περιοχή πλούσια σε βλάστηση και με παραλίες από γαλαζοπράσινα νερά. Σε όλη του την ιστορία αποτέλεσε αγκυροβόλιο και λιμάνι. Ο ρόλος του αυτός του προσέδωσε εμπορικό και διαμετακομιστικό χαρακτήρα και από νωρίς εφοδίαζε με προϊόντα το γειτονικό νησί του Καλάμου και τη γύρω περιοχή. Ο Μύτικας ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο χωριά τον παλιό οικισμό με την παραδοσιακή αγορά και το νέο οικισμό που δημιουργήθηκε με τη μετοίκηση της κοινότητας της Παναγούλας.

Αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς και να θαυμάσει τα σπίτια τα οποία βρέχονται κυριολεκτικά από τη θάλασσα και να περπατήσει στον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο που συνδέει την είσοδο του χωριού με το λιμάνι θαυμάζοντας τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά ,ε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στα παραδοσιακά τεβερνάκια μπορείτε να απολαύσουν εκπληκτικούς ψαρομεζέδες και θαλασσινά. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε παραδοσιακά γλυκά και παγωτό.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε με καΐκι τα νησιά Κάλαμο και Καστό.

Μέσα σε έναν βράχο, πάνω στο βουνό, είναι κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Ελεούσας. Οι τοιχογραφίες και η θέα του Μύτικα θα σας μείνουν αξέχαστα.

Για τους λάτρες των αναρριχήσεων, τα βουνά γύρω από τον οικισμό είναι βατά και μπορούν να δώσουν ικανοποιητική εμπειρία και στους ερασιτέχνες, αφού με μέτρια δυσκολία μπορείς να κατακτήσεις κάποιες κορυφές τους. Σε ανταμείβει, μάλιστα, η απίστευτη θέα!